dali

Салвадор Дали и сюрреализма

Която и да е от значителните му творби да вземете— пак ще е валиден анализът ми, било “Сплесканите часовници”, било някоя друга от ЗРЕЛИТЕ му картини или скулптори:

За да се разбере Дали, трябва задължително да се познава философията на подсъзнанието и по-специално Фройд и Кречмер (от класиците), както и Анри Бресон.
Винаги четете надписа на една сюрреалистична творба (не само картините). При всички сюрреалисти, непременно—колкото и да са различни един от друг: достатъчно е да съпоставим Дали с Миро, или Клее, или Де Кирико… и т. н. — изследвал съм ги в музеите и галериите по цял свят (без Австралия и Нова Зеландия— там почти няма) — навсякъде трябва да се чете надписа. Дори когато е просто “ Композиция” (както често при Клее) или когато нищо не ви говори, както е понякога (но само понякога— иначе абсолютно показателно) при този интелектуален гигант Макс Ернст.
За да се види везапното “проблясване” на Салвадор Дали— откритието на сюрреализма, трябва да се посети внимателно Museo Reina Sofia в Мадрид, където по- забележително от “Герника” на Пикасо е етажът- отделение на Салвадор Дали.
Обърнете внимание и на името му Салвадор, той го отбелязва в една своя лекция — “салвадор” на испански е “спасител”
В този музей се вижда огромното израстване на художнка, едва ли не внезапно, в чисто техническо отношение (в пластичен контекст)
— не само новата епохална ВИЗИЯ.
Подобен качествен скок във визията ще забележим и при Моне, “откривателят” на импресионизма, но само ако го изследваме добре в музея Орсе, Париж— САМО там се вижда ясно(трябва да се познават долните етажи, не само най- горния, където са повечето от импресионистите и постимпресионистите, въпреки честите размествания.
( “Методология на изящните изкуства и музиката”, © Иван Бързаков)

Posted in Анализи за изкуствата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>